White_1x1
White_1x1
White_1x1
White_1x1 White_1x1 White_1x1

De aarde in een poppenhuis

De Nederlandse architect Peter Masselink initieerde een gedenkwaardig project rond het ontwerpen van bijzondere poppenhuizen. Onze architect Tamara Goguadza participeerde met een model marquette, die een reis over onze aarde voorstelt. Achter de poppenhuizen in dit project zit een speciaal verhaal.

Twee van Masselink’s kinderen zijn gediagnosticeerd met een stofwisselingsziekte. De oudste dochter, Juliet, is aan de gevolgen van deze ziekte overleden. Zijn zoon Sverre is nu 7. Kinderen met deze ziekte worden niet heel oud en zij zijn beperkt in hun mobiliteit. Spelen met een poppenhuis geeft hun nieuwe mogelijkheden en nodigt uit tot nieuwe manieren van interactie met andere mensen, zoals familie en zorgverleners.

Een traditioneel poppenhuis is een representatie van de dingen die we kennen. Het is de grote wereld in het klein. Maar wat als zo’n referentiekader er niet is? Wat als het zieke kind zijn of haar eigen regels en eigen wereld heeft? Hoe ziet een poppenhuis voor dit kind eruit?

Tamara ontwierp een poppenhuis rond het thema reizen. “Kinderen met een stofwisselingsziekte kunnen zeer moeilijk reizen. Zij kunnen vaak niet ver van huis verblijven. Daarom bedacht ik een poppenhuis met daarin de verschillende landschappen van onze planeet: oceanen, bossen, steden, zandheuvels, Bergen en ijs.”

Ze heeft rond ieder landschap een aparte box gemaakt. De afmetingen van de box symboliseren de ruimtelijke aanwezigheid van het landschap op aarde. Steden bijvoorbeeld beslaan slechts twee procent van het aardoppervlak. Het stadslandschap zit daarom in de kleinste box.

Van oudsher zijn poppenhuizen gebouwd volgens de internationale standaardschaal 1:12. Dit is ooit zo bedacht en wordt overal toegepast. Tamara’s poppenhuis heeft daarom een behoorlijk volume. De vloer van de grootste box is maar liefst 60x60 cm en de hoogte is zo’n 75 cm.

Het poppenhuis is gemaakt van goedkope en dagelijkse materialen zoals spaghetti, papier en houten stokjes. De gedachte hierachter is dat ouders het poppenhuis eenvoudig zelf voor hun kind kunnen maken. Een bezoek aan de supermarkt en je kan aan de slag.

Kinderen kunnen volop met het poppenhuis spelen. “Kinderen kunnen de boxen in iedere volgorde neerzetten, stapelen kan ook. Op die manier kunnen zij hun eigen reis samenstellen,” zegt Tamara.

Foto’s van alle poppenhuizen in het projecten de verhalen erachter zijn gebundeld in de publicatie 1:12 Verbeeldingskracht in zorgarchitectuur. Bijdragen zijn geleverd door Peter Masselink/ Vincenth Schreurs/ Gerard van Heel, De Architecten Cie, Hans van Heeswijk, Office Winhov, M3H architecten, Zecc architecten, Mei architecs, Maurer United Architects, Hilberinkbosch architecten, Dreessen Willemse Architecten, Space & Matter, Willem Jan Landman/ Christiaan Quesada van Berenstyen, Ralp Brodruck, Femke Stout, Marjolijn Guldemond, Jet Prijzel, DaF architecten, Reonald Westendijk/ Solange Hagenaars, Atelier PUUUR

De poppenhuizen gaan op tour door Nederland. Houd voor meer informatie de Facebook-pagina Doll’s House in de gaten of bezoek de website www.dolls-house.nl